Kliar det i slidan? Eller gör det ont vid samlag? Då är du inte ensam. De flesta kvinnor upplever torrhet i underlivet någon gång i livet. För en del är problemen övergående och orsakas av till exempel stress. För andra blir torrheten kronisk och kan kräva behandling.

Se orsakerna – och vad du kan göra åt torrhet, sveda och smärtor i slidan här.

Varför drabbas kvinnor av torra slemhinnor?

Torrhet i underlivet orsakas oftast av en sänkt östrogennivå i kroppen, något som till exempel sker under klimakteriet. 9 av 10 kvinnor rapporterar att klimakteriet ger obehag i slidan.
Torra slemhinnor kan även drabba kvinnor som har tagit bort äggstockarna, efter graviditet eller kvinnor som använder olika mediciner (som t.ex. p-piller). Ett ovanligare tillstånd som ger torrhet i slidan är den autoimmuna sjukdomen Sjögrens syndrom, där tår- och spottkörtlarna får en nedsatt funktion, vilket även påverkar kroppens slemhinnor.

Lider du av frekventa infektioner i underlivet eller ofrivilliga urinläckage bör du kontakta din läkare. Problemen kan bero på tunnare slemhinnor i underlivet som orsakas av en naturlig brist på östrogen.

Vad innebär klimakteriet för ditt underliv?

Att klimakteriet kommer med vallningar känner de flesta kvinnor till. Däremot kommer sveda och smärta i underlivet ofta som en överraskning för många. Obehag i underlivet är dock normalt. En undersökning bland svenska kvinnor i klimakteriet visar att 9 av 10 har upplevt torrhet i slidan med symtom som klåda, sveda, blödning och smärtor vid samlag.

4 viktiga förändringar i underlivet i samband med klimakteriet

  1. Slidan känns torr
    När östrogennivån är låg utsöndrar slidan mindre fuktande sekret. Det kan leda till torrhet i slidan samt smärtor som i synnerhet känns under samlag.
  2. Slidan har lägre surhetsgrad
    Slidan behöver ett lågt (surt) pH-värde för att kunna skydda sig mot infektioner. När östrogennivån sjunker stiger pH-värdet i slidan. Det innebär att du lättare får infektioner och inflammationer som kan leda till smärta, svullnad, rodnad och sveda. Detsamma kan ske i urinröret, vilket då kan leda till urinvägsinfektioner och inflammation i urinblåsan.
  3. Mindre kollagen
    När kollagennivån sjunker blir slidväggen tunnare och skörare. Hud och vävnad blir mindre flexibla, vilket kan leda till klåda, ömhet, sprickor och blödningar.
  4. Urinblåsan försvagas
    Musklerna längst ner i urinröret försvagas och skrumpnar ihop, vilket leder till att musklerna blir svagare. I samband med att kollagennivåerna sjunker kan urininkontinens uppkomma.

Visste du att…

  • 9 av 10 tillfrågade kvinnor i klimakteriet har upplevt torrhet i slidan som kan visa sig som klåda, sveda, blödningar eller obehag vid samlag
  • För 2 av 3 har torrhet i slidan stor eller viss negativ påverkan på livskvaliteten

Källa: Nordisk undersökning om kvinnor i övergångsåldern, YouGov 2018.

Vad kan du göra åt sveda och smärtor i slidan efter menopaus?

Medan vallningar och humörsvängningar försvinner när du väl är igenom klimakteriet, kommer slemhinnorna förbli tunna och sårbara. Torra slemhinnor kan tyvärr vara ett kroniskt tillstånd. Om läkare har konstaterat östrogenbrist som orsak till de torra slemhinnorna kan lokalbehandling med ett östrogeninnehållande läkemedel vara ett alternativ.

Om det gör ont vid samlag kan en lokalbehandling med östrogen lindra obehaget i slidan. Ovesterin är ett exempel på en lokal östrogenbehandling och finns som både vaginalkräm och vagitorier (läkemedelsberedning i fast form att föra upp i slidan). Be din läkare eller gynekolog om råd innan du påbörjar behandling med Ovesterin, eftersom östrogenbristen första gången ska vara konstaterad av läkare för att säkerställa rätt diagnos.

Vad innebär obehag i underlivet för dig och ditt sexliv?

En undersökning bland svenska kvinnor visar att 2 av 3 känner att torrhet i slidan påverkar deras livskvalitet. I synnerhet påverkas deras sexliv negativt, och många upplever smärtor under samlag. Därför kan även försämrad sexlust bli en konsekvens av förändringarna i hormonbalansen och problemen med torrhet i slidan.

Menopausen behöver dock inte innebära att ditt sexliv är över. Om det gör ont vid samlag kan din läkare till exempel föreslå en lokal östrogenbehandling mot torra slemhinnor i slidan. Behandlingen kan lindra symtomen av de torra slemhinnorna. Om du har svårt att genomföra ett samlag på grund av smärtor eller sveda i slemhinnor och slida kan glidmedel också underlätta.

Visste du att bland kvinnor (50 – 65 år) i övergångsålder upplever…

  • 1 av 3 att torrhet i slidan påverkar deras sexliv negativt (36 %)
  • Var fjärde kvinna upplever ofta klåda och sveda i underlivet (24 %)
  • 22 % upplever ofta smärta under samlag
  • Var åttonde får ofta urinvägsinfektioner (13 %)
  • Endast 23 % upplever inga problem vid torrhet i slidan

Källa: Nordisk undersökning om kvinnor i övergångsåldern, YouGov 2018.